MANAVGAT SUSAMI BİR DÜNYA MARKASI OLACAK

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş, “Manavgat Susamı’nı bir dünya markası haline getireceğiz” dedi.

 

MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş, turizmin, ticaretin ve hizmet sektörlerinin dışında tarımın da Manavgat ekonomisinde büyük yer tuttuğunu söyledi. Tarımın göz ardı edilemeyeceğine dikkat çeken Boztaş, yetiştirilen ürünler kadar, ürünlere sahip çıkılmasının da gerekliliğinin altını çizerek, “Biz de bu düşünceden yola çıkarak, Manavgat Susamı’na sahip çıkacağız “ şeklinde konuştu.

 

Osmanlı’da Sarayın Tahini Manavgat’tan

 

 Manavgat Susamı’nın, Osmanlı Mutfağı’nda yer aldığını hatırlatan MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş, “ 5 asır önce bir marka olan, saray mutfağında yer alan Manavgat Susamı yine hak ettiği değeri bulacak ve bir dünya markası haline gelecek “ diyerek, Manavgat Susamı’nın markalaşması ile ilgili konuda şu açıklamayı yaptı:

 

 “Manavgat, tarım sektöründe güçlü bir potansiyele sahiptir. İlçemizde yaklaşık 430 bin dekar tarım arazisi bulunmaktadır. Meyvesi, sebzesi ve hayvancılığıyla bölge ve ülke ekonomisine katkılar yapmaktadır. Tarımın, İlçe ekonomisinin içinde daha fazla yer alması gerektiğini düşünüyoruz. Tarımın önemini vurgulamak, tarımsal üretim değerlerimizin standardlarını güçlendirmek, tarımsal değerlerimize tescil yoluyla sahip çıkmak, İlçemizin tanıtımına katkıda bulunmak adına Manavgat Susamı’nı markalaştıracağız. Manavgat Susamı, 15.yy’da Osmanlı Mutfağı’nı süslemiştir. İlçemizde 1455 yılında 45.460 kile, 1555 yılında 40.200 kile Susam yetiştirildiğini ve bu üretimden 5.310 Akçe Öşür alındığını, 1560 yılında ise Manavgat’ta 76 adet tahinhanenin varlığını arşivlerden öğreniyoruz. Yani resmi arşivlerdeki Tahir Defterleri’nin ve Müsellem Defterleri’nin kayıtlarında bunlar açıkça belirtilmiştir.

 

Önce Manavgat raflarında, sonra da dünya raflarında satılacak

 

Günümüzde ise diğer yetişen Susam’lardan ‘Manavgat Susamı’; rengiyle, tadıyla, yağ oranıyla öne çıkarak, ‘Altın Susam’ adıyla anılmaktadır. Piyasada ise diğer Susam’lardan % 50 daha fazla bir fiyatla, sektörde aranılan bir üründür.

 

‘Manavgat Susamı’ndan’ yapılan tahinin, lokumun, helvanın, susam yağının, yöresel tatlı ‘çivirdeğin’ artık önce Manavgat’ın raflarında, sonra da tüm dünyaya satılmasını arzu ediyoruz.

 

Bu uzun yürüyüşün ilk adımı olarak ‘Manavgat Susamı’nı’ tescil ettirerek ( Coğrafi işaret tescilini yaptırarak) yola çıkmak istiyoruz.

 

Konu ile ilgili olarak MATSO, MASİAD ve Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu işbirliği içerisindeyiz.

 

Eylül ayına kadar tüm belgeleri ve laboratuar sonuçlarıyla birlikte Türk Patent Enstitüsü’ne başvuracağız.”